Αυτή η ΑΕΚ είναι για μεγάλα πράγματα. Είναι μια ομάδα που μπορεί να κάνει τα πάντα, να φτάσει ξανά στην ευρωπαϊκή κορυφή. Πραγματοποιώντας την πιο εντυπωσιακή φετινή της εμφάνιση, παίζοντας εκπληκτικά στην επίθεση και φοβερή άμυνα μόνο στην τελευταία περίοδο, η Ενωση σάρωσε τη Χάποελ Ιερουσαλήμ με 91-78. Μπροστά σε 10.000 ΑΕΚτζήδες που παραληρούσαν, η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου πήρε τη νίκη καλύπτοντας και τη διαφορά της ήττας στο Ισραήλ και είναι πρώτη και καλύτερη στον όμιλο. Συγκλονιστικός ο Σαντ Ρος, σπουδαίοι οι Σλότερ, Χρυσικόπουλος.

Η συνταγή που θα οδηγούσε την ΑΕΚ στην επιτυχία σε αυτό το ντέρμπι κορυφής, δεν ήταν διαφορετική από τα προηγούμενα παιχνίδια. Η άμυνα ήταν αυτή που θα έδινε τη νίκη και ειδικά η εξουδετέρωση του Φελντέιν, του πιο επικίνδυνου παίκτη των Ισραηλινών. Ο Παπαθεοδώρου έριξε πάνω στον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού το «φονικό εργαλείο» που λέγεται Σαντ Ρος και τον…εξαφάνισε από το παιχνίδι. Η ΑΕΚ στηρίχθηκε σε αυτό και με την παρουσία των Τσάλμερς, Ματσιούλις στην πεντάδα επιχείρησε να ελέγξει το ρυθμό.

Η Ενωση στηρίχθηκε στην άμυνα της, αλλά εκεί που έκανε θραύση ήταν στην επίθεση. Με συγκλονιστική ευστοχία έξω από τη γραμμή του τρίποντου (έφτασε στο 64% και έκλεισε το ημίχρονο στο 53%), η ΑΕΚ κατάφερνε να βρίσκεται συνεχώς μπροστά στο σκορ. Ειδικά από τη στιγμή που μπήκε ο Γκίκας στο παρκέ, η ΑΕΚ κατάφερε να ελέγξει το ρυθμό και να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα της. Σημαντική και η συμβολή του Ρέι, που έδειξε να ανεβαίνει και άλλο.

Το πρόβλημα της ΑΕΚ ήταν κάτω από το καλάθι. Η Χάποελ ήταν πολύ δυνατή, κέρδισε οκτώ ριμπάουντ περισσότερα (22-14) και κατάφερνε να ανανεώνει επιθέσεις και να μένει κοντά στο σκορ. Η ΑΕΚ είχε ισχνό προβάδισμα στο τέλος της πρώτης περιόδου (25-24) και το διεύρυνε λίγο στη λήξη του ημιχρόνου (47-43). Ωστόσο, ήταν φανερό πως έπρεπε να βρεθούν λύσεις στην άμυνα για να περιορίσουν τους Ισραηλινούς και να καθαρίσουν το ματς.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να βελτιωθεί ιδιαίτερα στην άμυνα. Περιόρισε κάπως την ψαλίδα στα ριμπάουντ, δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να κερδίζουν συνεχώς επιθετικά. Με βασικό όπλο την τρομερή ευστοχία – ειδικά από το τρίποντο, όπου και η τρίτη περίοδος έκλεισε με 47% – η ΑΕΚ ήταν μέσα στο παιχνίδι. Η Χάποελ πάντως, κατάφερε να βρει λύσεις και να πάρει προβάδισμα για πρώτη φορά με 56-54. Από εκεί και μετά, το ματς πήγαινε καλάθι, καλάθι. Η ΑΕΚ είχε άστοχο τον Λάνγκφορντ και ήταν αρκετά στατική στην επίθεση, αλλά έβρισκε λύσεις μεταφέροντας την μπάλα κοντά στο καλάθι.

Όλα αυτά, μέχρι την τέταρτη περίοδο. Εκεί, μόνο η ΑΕΚ υπήρχε μέσα στο γήπεδο. Με τον Τσάλμερς να μπαίνει και να βοηθά σημαντικά, με τους Χρυσικόπουλο, Σλότερ να κάνουν θραύση κάτω από τα καλάθια, η Ενωση έκανε το δικό της πάρτι μπροστά σε ένα κοινό που παραληρούσε. Η ΑΕΚ έχτισε σιγά – σιγά μια διαφορά και έκανε τη Χάποελ παιχνιδάκι στα χέρια της. Δέχτηκε μόνο επτά πόντους σε οκτώ αγωνιστικά λεπτά, παίζοντας φοβερή άμυνα.

Προηγούμενο άρθροΠερίπατο ο Ολυμπιακός, στο 1-1 ΟΦΗ – Παναθηναϊκός, 2-1 η ΑΕΚ τον Αστ. Τρίπολης
Επόμενο άρθροΓιατί μπήκαν σε φυλακή των ΗΠΑ ο Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο;