Aν στην Ομοσπονδία και εντός των τειχών της Εθνικής ομάδας είναι ευχαριστημένοι με το να νικάμε το Κόσοβο και τη Μολδαβία, τότε το σημερινό παιχνίδι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον. Ας παραμείνουμε στην τρίτη κατηγορία της Ευρώπης, να παίζουμε με τις… Μολδαβίες και να χαιρόμαστε με τις νίκες. Η Ελλάδα που είχαμε συνηθίσει, όμως, μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας δεν είναι αυτού του επιπέδου. Και αυτό πρέπει να καταλάβουν όλοι.

Δεν είναι η πρωτιά σαν πρωτιά αυτή που θα κάνει τη διαφορά σε περίπτωση νίκης σήμερα κόντρα στη Σλοβενία. Είναι το γεγονός πως θα επιστρέψει η Εθνική στο δεύτερο γκρουπ του Nations League. Και εκεί θα αντιμετωπίζει Εθνικές ομάδες που καμία σχέση δεν έχουν με το Κόσοβο, τη Σλοβενία και τη Μολδαβία.

Είναι το πρεστίζ που κερδίζεις σαν χώρα με το να αντιμετωπίζεις μεγαλύτερους αντιπάλους. Με λίγα λόγια; Είναι προτιμότερο να παίζεις με ομάδες όπως η Σερβία, η Τουρκία, η Νορβηγία, η Τσεχία, η Αυστρία, από το να… τραβολογιέσαι στο Κόσοβο, στη Μολδαβία, στη Λιθουανία και στην Εσθονία. Η Ελλάδα δεν ανήκει σε ετούτο το γκρουπ που παίζει το τελευταίο δίμηνο. Και γι’ αυτό ξενίζουν οι δοκιμές του Φαν Σιπ καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας του Nations League.

Φυσικά και δεν είναι μόνο το πρεστίζ και το γόητρο. Δεν είναι μόνο το κίνητρο των ποδοσφαιριστών που αλλιώς θα αντιμετωπίσουν ένα ματς με την – κάθε – Σλοβενία και αλλιώς με την – κάθε – Σερβία. Σήμερα στη Ριζούπολη μπορεί να κριθεί ακόμα – ακόμα και η πιθανότητα της πρόκρισης στο Μουντιάλ του Κατάρ. Κι αν θυμόμαστε καλά; Ο Ολλανδός προπονητής από την πρώτη στιγμή που ήρθε μιλούσε για το περιβόητο… πλάνο Κατάρ.

Αν η Ελλάδα κερδίσει και ανέβει κατηγορία, θα έχει μια πιο βατή – μα καθόλου εύκολη, το τονίζω – κλήρωση στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θα βρει δύο θεωρητικά πιο δύσκολους αντιπάλους στην προσπάθειά της για την κατάληψη μίας εκ των δύο πρώτων θέσεων. Αν δεν κερδίσει; Μόνο με θαύμα θα δούμε Μουντιάλ. Στα προκριματικά θα έχουμε τρεις πιο δυνατούς αντιπαλους (σε θεωρητικό πάντα επίπεδο) και φυσικά δε θα υπάρχει δεύτερη ευκαιρία πρόκρισης μέσω του Nations League, όπως πιθανότατα θα υπάρχει αν πάρουμε την πρώτη θέση.

Το σημερινό παιχνίδι, λοιπόν, δεν είναι απλά ένας τελικός. Είναι ένα ματς που μπορεί να κρίνει εν πολλοίς το ίδιο το μέλλον της Εθνικής. Από το που θα την βλέπουμε να αγωνίζεται και σε ποια κατηγορία θα ανήκει, μέχρι τις πιθανότητες πρόκρισης στο Μουντιάλ του 2022.

Είναι χρυσή ευκαιρία για μια νέα αρχή. Για μια νίκη που θα αφήσει στην άκρη όλα όσα – παράλογα στον μεγαλύτερο βαθμό – συνέβησαν από την Ομοσπονδία και τον προπονητή και θα δώσει ώθηση για ένα μέλλον που θα μοιάζει πιο ευχάριστο και πιο φιλόδοξο. Οι Σλοβένοι είναι μια καλή ομάδα μεν, πλην όμως δεν αποτελεί και κάποιο… μεγαθήριο.

Και στην τελική; Αν δεν μπορείς να κερδίσεις τη Σλοβενία στην έδρα σου σε ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι, τότε σου αξίζει η περιπέτεια της τρίτης κατηγορίας. Τα… αλώνια και όχι τα σαλόνια.

 

Προηγούμενο άρθροΣπύρου : «Μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα ο Άρης»
Επόμενο άρθροΣτο 3ο γκρουπ για την κλήρωση του Μουντιάλ η Ελλάδα