Με γκολ – πέναλτι του Αϊτόρ στο 35′ ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ και κατέκτησε την 19η κούπα της ιστορίας του που είναι και ο πρώτος τίτλος μετά από το 2014.

Βέβαια για ακόμη μια φορά το ποδόσφαιρο “πληγώθηκε”. Πριν από το παιχνίδι σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στις εξέδρες ενώ η έναρξη του καθυστέρησε για μισή και πλέον ώρα λόγω της ατμόσφαιρας που είχαν δημιουργήσει τα καπνογόνα και τα δακρυγόνα.

Μετά από το γκολ του Παναθηναϊκού ο σκόρερ δέχτηκε πέτρα στο χέρι και στη συνέχεια υπήρχε ένταση μεταξύ του Βεϊρίνια και του πάγκου του Παναθηναϊκού με αποτέλεσμα να έχουμε νέα διακοπή στον τελικό που διαφημίστηκε από όλους ως γιορτή.

Έτσι έπαιξαν
Σε ένα σχεδόν κατάμεστο ΟΑΚΑ, ο ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου ξεκίνησε με τον Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια. Αριστερός μπακ ο Βιερίνια, δεξιός ο Λύρατζης και ο Ίνγκασον με τον Κρέσπο στο κέντρο της άμυνας. Αουγκούστο και Κούρτιτς οι δύο κεντρικοί μέσοι με τον Σοάρες μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο. Αριστερός εξτρέμ ο Μπίσεσβαρ, δεξιός ο Ζίβκοβιτς και στην κορυφή της επίθεσης ο Άκπομ.

Ο Παναθηναϊκός του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρατάχθηκε με τον Μπρινιόλι στην υπεράσπιση της εστίας. Δεξιός μπακ ο Κώτσιρας, αριστερός ο Χουάνκαρ και ο Βέλεθ με τον Σένκεφελντ οι δύο στόπερ. Ρούμπεν, Βιγιαφάνιες, Γκατσίνοβιτς η τριάδα στην μεσαία γραμμή. Στο αριστερό ”φτερό” ο Αϊτόρ, στο δεξί ο Παλάσιος και σέντερ φορ ο Ιωαννίδης.

Ο Αϊτόρ μετουσίωσε την πράσινη ανωτερότητα
Σε ένα παιχνίδι όπου ο… Γιάννης φοβόταν το θεριό και το θεριό τον Γιάννη, ο Παναθηναϊκός πατούσε καλύτερα πάνω στο χορτάρι, επανακτούσε πιο εύκολα την μπάλα και έβαλε πολύ δύσκολα στην ανάπτυξη του ΠΑΟΚ πιέζοντας εξαιρετικά. Ο ”δικέφαλος” του βορρά προσπαθούσε με άμεσο παιχνίδι να βγει στον χώρο και να δημιουργήσει ευκαιρίες αλλά δεν είχε καθόλου καλές επιλογές στις μεταβιβάσεις.

Το ”τριφύλλι” με μεγάλη υπομονή στη κυκλοφορία της μπάλας είχε τον έλεγχο του αγώνα και κατάφερε να προηγηθεί στον τελικό στο 34′! Ο Χουάνκαρ έκλεψε την μπάλα από τον Λύρατζη, σέντραρε και βρήκε τον Ιωαννίδη. Ο Κούρτιτς τον πρόλαβε, η μπάλα πήγε στον Γκατσίνοβιτς, ο οποίος έπιασε την κεφαλιά, ο Βιερίνια τον κλώτσησε στο κεφάλι και ο Λαόθ με την βοήθεια του VAR έδειξε την άσπρη βούλα.

Ο Αϊτόρ ευστόχησε και έκανε το 1-0. Η πέτρα που πέτυχε τον παίκτη του Παναθηναϊκού οδήγησε σε διακοπή 25 λεπτών, το παιχνίδι στην επιστροφή του δεν είχε ρυθμό, με τον ΠΑΟΚ, πάντως, να χάνει μια τεράστια ευκαιρία για να ισοφαρίσει. Από σέντρα του Ζίβκοβιτς, ο Άκπομ μόνος του από το ύψος της περιοχής, έκανε την κεφαλιά αλλά η μπάλα κατέληξε χωρίς δύναμη στην αγκαλιά του Μπρινιόλι που έσωσε την ομάδα του.

Τεράστια ”πολιορκία” και μεγάλες ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ, άντεξε και το σήκωσε ο Παναθηναϊκός!
Στο δεύτερο ημίχρονο πραγματικά… έσπασαν καρδιές! Ο ΠΑΟΚ πήρε όλα ρίσκα που μπορούσε να πάρει, ο Λουτσέσκου έριξε στο χορτάρι ότι είχε στον πάγκο του(Τσόλακ, Μιτρίτσα, Ελ Καντουρί, Σίντκλειί) και το παιχνίδι απέκτησε μια άγρια ομορφιά. Ο δικέφαλος του βορρά ειδικά από το 75′ και έπειτα άσκησε ασφυκτική πίεση στην ”πράσινη” άμυνα και δημιούργησε πολύ μεγάλες ευκαιρίες για να ισοφαρίσει.

Ο Μπίσεσβαρ στο 58′ έστειλε την μπάλα λίγο άουτ. Στο 79′ ο Κώτσιρας έβγαλε πάνω στην γραμμή την κεφαλιά του Σβαμπ και στο 89′ το σουτ του Μιτρίτσα πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός αν και έβρισκε χώρους τα έκανε… θάλασσα στην τελική πάσα για να βρει και ένα δεύτερο γκολ και στο 90′ ο Τσόλακ για χιλιοστά δεν μπόρεσε να πιάσει την κεφαλιά.

Το ”τριφύλλι” άντεξε στην πίεση, κράτησε το υπέρ του 1-0 και μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια επέστρεψε στους τίτλους!

 

ΠΗΓΗ: Gazzeta.gr

Προηγούμενο άρθροΟι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας
Επόμενο άρθροNBA, Σέλτικς – Χιτ 102-82: Άνετη ισοφάριση