Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι ένας από τους τέσσερις μεγαλύτερους συνδέσμους στο γόνατο και βρίσκεται στη μέση του γόνατος. Eμποδίζει της υπερβολική πρόσθια κίνηση της κνήμης σε σχέση με το μηριαίο οστό και παρέχει στροφική σταθερότητα. Η ρήξη συμβαίνει συχνότερα (70%) λόγω ενός ανέπαφου τραυματισμού, κατά τη διάρκεια ταχείας αλλαγής κατεύθυνσης, στροφής ή άτσαλης προσγείωσης μετά από άλμα. 

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και το 25% των ανακατασκευών του προσθίου χιαστού έχουν υπολειμματική στροφική αστάθεια παρά το ακέραιο μόσχευμα του πρόσθιου χιαστού. Ο λόγος είναι ότι ο πρόσθιος χιαστός βρίσκεται στο κέντρο του γόνατος πολύ κοντά στον άξονα περιστροφής. Η περιστροφή γύρω από ένα σταθερό σημείο ελέγχεται ευκολότερα μακριά από τον άξονα περιστροφής εξαιτίας του μακρύτερου μοχλοβραχίονα. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και μια μικρή στήριξη μακριά από τον άξονα περιστροφής μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην στροφική αστάθεια.

 

Η ιατρική βιβλιογραφία τεκμηριώνει ότι η προσθήκη της εξωαρθρικής τενόδεσης στην ανακατασκευή του προσθίου χιαστού μειώνει την τάση στο μόσχευμα του προσθίου χιαστού κατά 43%. Αυτό σημαίνει ότι έχει προστατευτική δράση στο μόσχευμα του προσθίου χιαστού. Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο διάτασης του μοσχεύματος κατά τη φάση της επούλωσής του και προστατεύει από τη ρήξη του μοσχεύματος όταν το γόνατο ζορίζεται κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης. Η προσθήκη εξωαρθρικής τενόδεσης σε ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο ρήξης πρόσθιου χιαστού μειώνει τον κίνδυνο ρήξης του μοσχεύματος προσθίου χιαστού κατά 40% που είναι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. 

 

Οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο από την εξωαρθρική τενόδεση είναι οι εξής:

  • Ασθενείς ηλικίας κάτω των 25 ετών που επιστρέφουν σε αθλήματα με στροφικές κινήσεις
  • Αθλητές υψηλών απαιτήσεων
  • Αναθεώρηση της ανακατασκευής του προσθίου χιαστού
  • Αξιοσημείωτη πρόσθια-έξω στροφική αστάθεια κατά την κλινική εξέταση, όπως φαίνεται από τη θετική δοκιμασία pivot shift
  • Γενικευμένη συνδεσμική χαλάρωση:
    • Aυτό σημαίνει ότι οι σύνδεσμοι είναι πιο ελαστική και υπάρχει μεγαλύτερο εύρος κίνησης της άρθρωσης
    • Παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες

 

Ο Dr Αντώνης Θεοδωρίδης έχει μεγάλη πείρα στην εξωαρθρική τενόδεση έχοντας δουλέψει με παγκόσμιος πρωτοπόρους στον τομέα και εφαρμόζοντας το σε κορυφαίους πρωταθλητές και παίκτες ποδοσφαίρου της Aγγλικής Premiership.

Εξωαρθρική τενόδεση

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/exoarthriki-tenodesi

 

Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/rixi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anakataskevi-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Αναθεώρηση της ανακατασκευής του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/anatheorisi-anakataskevis-prosthiou-chiastou-syndesmou

 

Πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών

https://www.theodorideskneesurgeon.gr/prolipsi-travmatismou-prosthiou-chiastou-syndesmou

Dr Αντώνης Α Θεοδωρίδης

MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth)

Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Τραυματολόγος

Ειδικός στα Γόνατα και στις Αθλητικές Κακώσεις

Ειδικευθείς και Μετεκπαιδευθείς στο Ηνωμένο Βασίλειο

Imperial College, London

Μαρούσι, Αθήνα

www.theodorideskneesurgeon.gr

6940869069

 

Ο Αντώνης Α Θεοδωρίδης MBBS, BSc, MRCS, MSc, CCT(UK), FRCS(Tr&Orth) είναι Διευθυντής Ορθοπαιδικός Χειρουργός και Τραυματολόγος, ειδικευθείς και μετεκπαιδευθείς στα γόνατα και στις αθλητικές κακώσεις σε διεθνούς φήμης Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έζησε για 30+ χρόνια. Γεννήθηκε και σπούδασε στο Λονδίνο, αλλά αποφάσισε να γυρίσει στην πατρίδα του για να προσφέρει τις υπηρεσίες.

 

‘Εχει αποκτήσει μεγάλη εμπειρία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS), όπου εργάστηκε για 17 χρόνια και διαθέτει πιστοποιημένο logboook άνω των 6000 εγχειρήσεων. Τώρα εργάζεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και επισκέπτεται το American Medical Centre στη Λευκωσία.

 

Αποφοίτησε από την επίλεκτη Ιατρική Σχολή Imperial College, London, και είναι μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου της Μεγάλης Βρετανίας (FRCS). Έκανε 3 χρόνια υπερεξειδίκευση στα γόνατα και αποπεράτωσε 5 Senior Knee Fellowships σε διακεκριμένα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία NHS σε Λονδίνο, Coventry, Bristol, Leeds, και Southampton, δουλεύοντας δίπλα σε πρωτοπόρους στον τομέα, οι οποίοι καθοδηγούν την παγκόσμια ορθοπαιδική κοινότητα για τις καλύτερες χειρουργικές και συντηρητικές θεραπείες και βλέπουν διάσημους πρωταθλητές από όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων και κορυφαίων ομάδων ποδοσφαίρου της Premiership και Rugby.

 

Απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις αθλητικές κακώσεις, στην πρόληψη τραυματισμών στα γόνατα και κάτω άκρα, στην ανακατασκευή και αναθεώρηση των συνδέσμων, όπως ο πρόσθιος χιαστός, εξωαρθρική τενόδεση (που μειώνει το ρίσκο ρήξης του χιαστού κατά 40%), στη συρραφή και μεταμοσχεύσεις μηνίσκων, την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών, πρόσθια γοναλγία, αστάθεια επιγονατίδας, τροχιλιοπλαστική, οστεοτομίες γύρο από το γόνατο, αρθροπλαστική γόνατος, και βλαστοκύταρα, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνικές που συμβάλλουν στην σύντομη αποθεραπεία του ασθενούς. Η υπερεξειδίκευση στην αρθροπλαστική γόνατος (ολική, μονοδιαμερισματική, επιγονατιδομηριαιάς, και αναθεώρηση) αποκτήθηκε σε πολυάριθμα τριτοβάθμια εξειδικευμένα κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Προσπαθεί να είναι πάντοτε ενημερωμένος σχετικά με την πρόοδο της χειρουργικής του γόνατος, πιστεύει ακράδαντα στη συντηρητική θεραπεία των ασθενών, αλλά και στην παροχή της υψηλότερης ποιότητας θεραπείας εφαρμόζοντας πρωτοποριακές, αλλά και τεκμηριωμένες θεραπευτικές τεχνικές.

Προηγούμενο άρθροΑστέρας-ΠΑΟΚ 2-1: Είδε… αστράκια στην Τρίπολη
Επόμενο άρθροΚύπελλο Ελλάδας: Οι τέσσερις ομάδες που πέρασαν στα ημιτελικά